KIRKYAMA (KIRKPARE) PROJESİ

KIRKYAMA (KIRKPARE) PROJESİ

KIRKYAMA (KIRKPARE) PROJESİ

 

KIRKYAMA SANATI: Kırkyama sanatının ortaya çıkışı eski tarihlere dayanır. İhtiyaç doğrultusunda çeşitli kumaş parçalarının bir araya getirilerek ve değişik şekillerde desenler verilerek dikilmesi sonucunda yapılan bir el sanatıdır. Kırkyama el sanatımızda kumaş parçalarını uygun bir şekilde birleştirme ve yorganlama yöntemleri ile yapılmaktadır. Kırkyama işi yüzyıllar öncesinden ufak parça kumaşları değerlendirmek amacıyla kumaşların birleştirilmesiyle meydana çıkmış ve ortaya çıkarılan desenler ile emek isteyen bu iş zamanla bir sanata dönüşmüştür. Günümüzde patchwork halı olarak yaygındır. Kırk yama kumaş birleştirme tekniklerinin tümüdür. Yabancı bir isimle anılsa da kırkyama büyük annelerimizin elinde gelişen bir sanattır. İngilizce olarak belirtmek gerekirse “Patch” yama “work” iş demek “yama işi” anlamına gelmektedir. Kırkyama sanatı farklı kumaş çeşitleri ile yapılabildiği için kullanım alanı oldukça geniştir. Kıyafet, çanta, şapka gibi tekstil ürünlerinde, battaniye, nevresim, yastık, yatak örtüsü gibi ev tekstilinde hatta mobilya döşemelerinde dahi kullanılmaktadır.

Kırkparenin (Kırkyamanın) gelişmiş örnekleri Anadolu-da, Selçuklulara kadar uzanan geçme işi ile, diğeri de Osmanlı döneminde Bosna'nın Banyaluka yöresinin adını taşıyan bir elişi ile bilinmektedir. Osmanlı döneminde Banyaluka'da yapılmaya başlanan ve kentin adının verildiği bu el işi, uzunca bir süre sanat olarak icra edilmiştir.

Kaynak: Kılıç, S. (2019). Kırkyama Geleneği ve Kullanım Alanları. Journal of Arts, 2(3).

 

KIRKYAMA (KIRKPARE)  PROJESİ

Amacı

Ülkemizde ve ülke dışında ihtiyacı olan insanlara yardım doğrultusunda faaliyet gösteren Kızılay’a okulumuz Öğretmen Sadettin Şahin Anaokulu okul yönetimi, öğretmenleri, velileri ve öğrencileriyle birlikte etkinlik çerçevesinde hazırlanan yardımların teslim edilerek yardımseverlik ve merhamet değeri konusunda okulumuzda farkındalık oluşturmak.

Katılımcılar

Okul İdaresi, Öğretmenler, Öğrenciler, Veliler, Okul Personeli

Yöntem Ve Teknik

Değer aydınlatılması yöntemi çerçevesinde, yardımseverlik ve merhamet değerlerinin öğrencilerimize kavratılması doğrultusunda kırk yama etkinliği oluşturulmuş, bu sayede birçok veli ve öğrencinin bir araya getirmesiyle meydana getirilen ürünler birlik duyusunu pekiştirdiği gibi, yardımlaşma duygusunun da örneklendirilerek uygulanmasında önemli olduğu, öğrenciler tarafından pekiştirilmesi sağlanmıştır. Grup Çalışması tekniği kullanılmıştır.

İşbirliği Yapılan Kurum Ve Kuruluşlar

Kızılay

Çalışmada Sağlanan  Faydalar

Kırk Yama Etkinliğiyle birlikte okulumuz öğrencileri ve velilerinin hep beraber bir araya gelerek çalışması ve ürün ortaya çıkarması sağlanmış olmakla birlikte öğrencilere merhamet, yardımseverlik, birlik ve beraberlik duygusu pekiştirilmiştir.

Çalışma Basamakları

Yapılacak Çalışmanın İçeriği

Sorumlu Yönetici/Öğretmen

Çalışma Tarihi

Battaniye ve kesilecek kumaş ölçüsünün belirlenmesi

Damla KURT BİLİCİ

Rabiyanur DENİZ

Aralık 2023

Öğretmenlerin proje hakkında bilgilendirilmesi

Rabiyanur DENİZ

Aralık 2023

Kızılay ile görüşülmesi

Damla KURT BİLİCİ

Aralık 2023

Belirlenen ölçülerde kumaş parçalarının velilere bildirilerek, nasıl neden ve niçin yapılacağı veli gruplarında ve yüz yüze anlatılması

Tüm Öğretmenler

Aralık 2023

Kumaş parçalarının elden ele dolaşarak birleşmesi

Tüm Öğretmenler

Tüm Veliler ve Tüm Öğrenciler

Aralık2023/Ocak 2024

Battaniyelere pazen ve kenarlık yaptırılarak son şeklinin verilmesi

Rabiyanur DENİZ

 Okul Personeli

 

Ocak 2024

 

Velilerden gönüllü olmak şartıyla yeni bebek kıyafeti istenmesi

Tüm Öğretmenler

Şubat 2024

Gelen kıyafetler ve battaniyelerle kutu oluşturulması

Tüm Öğretmenler, Tüm Veliler

Şubat 2024

Kutuların Kızılaya teslim edilmesi

Okul İdaresi

Tüm Öğretmenler

Mart 2024

       

 

28.03.2024 661

28-03-202428-03-202428-03-2024