KIRKYAMA (KIRKPARE) PROJESİ

KIRKYAMA SANATI: Kırkyama sanatının ortaya çıkışı eski tarihlere dayanır. İhtiyaç doğrultusunda çeşitli kumaş parçalarının bir araya getirilerek ve değişik şekillerde desenler verilerek dikilmesi sonucunda yapılan bir el sanatıdır. Kırkyama el sanatımızda kumaş parçalarını uygun bir şekilde birleştirme ve yorganlama yöntemleri ile yapılmaktadır. Kırkyama işi yüzyıllar öncesinden ufak parça kumaşları değerlendirmek amacıyla kumaşların birleştirilmesiyle meydana çıkmış ve ortaya çıkarılan desenler ile emek isteyen bu iş zamanla bir sanata dönüşmüştür. Günümüzde patchwork halı olarak yaygındır. Kırk yama kumaş birleştirme tekniklerinin tümüdür. Yabancı bir isimle anılsa da kırkyama büyük annelerimizin elinde gelişen bir sanattır. İngilizce olarak belirtmek gerekirse “Patch” yama “work” iş demek “yama işi” anlamına gelmektedir. Kırkyama sanatı farklı kumaş çeşitleri ile yapılabildiği için kullanım alanı oldukça geniştir. Kıyafet, çanta, şapka gibi tekstil ürünlerinde, battaniye, nevresim, yastık, yatak örtüsü gibi ev tekstilinde hatta mobilya döşemelerinde dahi kullanılmaktadır.

Kırkparenin (Kırkyamanın) gelişmiş örnekleri Anadolu-da, Selçuklulara kadar uzanan geçme işi ile, diğeri de Osmanlı döneminde Bosna'nın Banyaluka yöresinin adını taşıyan bir elişi ile bilinmektedir. Osmanlı döneminde Banyaluka'da yapılmaya başlanan ve kentin adının verildiği bu el işi, uzunca bir süre sanat olarak icra edilmiştir.

Kaynak: Kılıç, S. (2019). Kırkyama Geleneği ve Kullanım Alanları. Journal of Arts, 2(3).

KIRKYAMA (KIRKPARE)  PROJESİ

Amacı

Ülkemizde ve ülke dışında ihtiyacı olan insanlara yardım doğrultusunda faaliyet gösteren Kızılay’a okulumuz Öğretmen Sadettin Şahin Anaokulu okul yönetimi, öğretmenleri, velileri ve öğrencileriyle birlikte etkinlik çerçevesinde hazırlanan yardımların teslim edilerek yardımseverlik ve merhamet değeri konusunda okulumuzda farkındalık oluşturmak.

Katılımcılar

Okul İdaresi, Öğretmenler, Öğrenciler, Veliler, Okul Personeli

Yöntem Ve Teknik

Değer aydınlatılması yöntemi çerçevesinde, yardımseverlik ve merhamet değerlerinin öğrencilerimize kavratılması doğrultusunda kırk yama etkinliği oluşturulmuş, bu sayede birçok veli ve öğrencinin bir araya getirmesiyle meydana getirilen ürünler birlik duyusunu pekiştirdiği gibi, yardımlaşma duygusunun da örneklendirilerek uygulanmasında önemli olduğu, öğrenciler tarafından pekiştirilmesi sağlanmıştır. Grup Çalışması tekniği kullanılmıştır.

İşbirliği Yapılan Kurum Ve Kuruluşlar

Kızılay

Çalışmada Sağlanan  Faydalar

Kırk Yama Etkinliğiyle birlikte okulumuz öğrencileri ve velilerinin hep beraber bir araya gelerek çalışması ve ürün ortaya çıkarması sağlanmış olmakla birlikte öğrencilere merhamet, yardımseverlik, birlik ve beraberlik duygusu pekiştirilmiştir.

Çalışma Basamakları

Yapılacak Çalışmanın İçeriği

Sorumlu Yönetici/Öğretmen

Çalışma Tarihi